Du riskerar att bidra till troféjakt!

Alla måste ta sitt ansvar – pengar får inte styra resebolagens moral

Det handlar om att föda upp lejon i fångenskap och utnyttja dem så länge det bara går. Förutom att det handlar om djurplågeri så handlar det också om lurendrejeri. Om vi inte kan lita på resebolagen så måste vi själva agera!

När lejonungarna är några dagar gamla tas de ifrån sin mamma. Då tar betalande volontärer över och förbereder mat, matar dem med nappflaska och gosar med dem. Volontärerna gör detta under villfarelsen att lejonungarna blivit bortstötta från sin mamma, eller att det är en del av ett program för att släppa ut dem i det vilda igen, vilket så klart inte är sant då det inte är möjligt att släppa ut ett lejon som har haft nära kontakt med människor. Istället fortsätter lejonuppfödarna att tjäna pengar på lejonen. När de är för stora för att gosa med går de vidare till att användas för ”lion walks”, en aktivitet där turister får gå ut och promenera med lejonen. När de inte längre passar för detta så säljs de ofta vidare för att användas i troféjakt, och när trofén är tagen så säljs skelettet vidare till Kina där det används för att göra vin. ”Uppfödaren” tjänar således bra med pengar i alla led och det är därför inte konstigt att det kallas för industri!

Jag arbetar för Volontärresor AB som genom åren har hjälpt tusentals volontärer att komma iväg på sin drömresa och göra något gott, och jag vägrar se fler som vill göra något gott bli lurade! Vi har också skickat volontärer till dessa lejonparker, men slutade med detta under högljudda protester från vår sida under 2013 efter att vi igen besökt och granskat dessa projekt ännu närmare. Som första volontärorganisation ut att ta stark ställning emot detta fick vi till och med ta emot hot av representanter från ”lejonindustrin”.

Under 2015 så reste jag till Sydafrika igen där jag fick den stora äran att prata i samband med premiären av dokumentären ”Blood Lions” – som behandlar industrin kring lejon i fångenskap. Jag berättade för besökarna hur vi på Volontärresor AB har hanterat problemet och uppmanade andra volontärorganisationer världen över att göra på samma sätt.

Jag är stolt över det vi har gjort och det gläder mig att dokumentären ”Blood Lions” gjordes och att den har fått stor uppmärksamhet. Det gläder mig att Expressens Torbjörn Selander har skrivit en artikel om hela lejonindustrin, och det gläder mig att en av regissörerna till ”Blood Lions”, Ian Michler, ska visa filmen i Sveriges Riksdag. Men det räcker inte…

Jag ser ofta personer som lägger upp ”selfies” på sig själv tillsammans med lejon trots uppmärksamheten som ämnet fått senaste tiden, och trots detta så finns det fortfarande researrangörer i Sverige som säljer denna typ av lejonresor. De är väl medvetna om vad de är med och bidrar till, men här är det snarare pengarna som styr, vilket det tyvärr allt för ofta är.

Faktum är att svenska volontärer och turister är en stor bidragande faktor till problemet. Jag har själv pratat med mängder av volontärer som har en önskan om att åka och ”hjälpa” lejon, och jag vet att jag har lyckats få de flesta att tänka om, även om det finns skräckexempel som inte bryr sig om konsekvenserna, utan bara vill ha den perfekta ”lejonselfien”. Det var då jag insåg att viljan att komma lejon nära är så stor att vissa helt bortser från konsekvenserna.

Att sätta käppar i hjulen och strypa tillförseln av volontärer och turister till dessa parker är ett stort arbete, och här måste vi alla dra vårt strå till stacken. Vi måste prata om det och verkligen öka förståelsen för vad man faktiskt är med och bidrar till. Det vi alla måste hjälpas åt med är att reagera på exempelvis sociala medier. Ser du en vän, resebolag eller kändis som lägger ut bilder när det poseras med lejon så låt de veta att det är fel! Detsamma gäller självklart all exploatering av vilda djur så som tigrar, elefanter och apor, men det tar vi en annan gång 🙂

Under flera års tid har vi på Volontärresor AB försökt dela denna informationssida och göra dig uppmärksam på en viss typ av projekt som av andra volontärbyråer marknadsförs med löfte om att interagera med lejon-, gepard- och tigerungar. Du riskerar att bidra till grov kriminell verksamhet genom att åka på ett sådant projekt! Stoppa interaktionen med lejonungar, ta ställning tillsammans med Volontärresor!

Om än sent, så är vi tacksamma att Kaliber i Sveriges Radio P1 också uppmärksammat frågan. Ju fler stora aktörer som sprider information desto större är chansen till en positiv förändring. Lejon som föds upp i fångenskap löper enorm risk att säljas vidare till ljusskygg verksamhet såsom troféjakt där rika jägare får skjuta storvilt mot betalning. Ofta är djuren drogade för att vara lättare att träffa. Som volontär får man naturligtvis ingen information om detta av ansvarig personal, men med ökad kunskap minskar vi utrymmet för den här typen av aktörer.

Volontärresor AB har i samråd med World Animal Protection (tidigare WSPA) och bevarandebiologer på plats i Afrika granskat ett antal av våra tidigare volontärprojekt som involverar interaktion med lejon. Från detta har vi sedan 2013 gjort ett medvetet beslut att inte stödja projekt där volontärer och turister får interagera med lejon.

Vi har ställt frågor och granskat projekt där lejon föds upp och avlas för att sedan hållas instängda i parker för att interagera med människor. Våra frågor har gjort många projekt obekväma då vi vill kunna garantera våra volontärer att deras pengar inte stöttar illegal verksamhet som canned hunting. Många projekt lovar att lejonen skall återplanteras i det vilda, men detta är ett löfte som inte infriats. För oss är det självklart att driva dessa frågor och vi tycker det är tråkigt att våra konkurrenter inte tar lika allvarligt på frågan! För dig som inte vet vad canned hunting är rekommenderar vi att du följer denna länk där det finns mycket bra information. Du kommer inte att betrakta lejonprojekt på samma sätt efter att ha läst om industrin bakom canned hunting!

lejon2-kopia-876x459

Genom vårt arbete hoppas vi att konsumenter i Sverige, Skandinavien och övriga världen får en ökad kunskap om vilka typer av volontärprojekt som man bör undvika samt vilken typ man bör stötta. I och med detta tror vi att konsumenter även kommer få en tydligare bild av vikten av att organisationen hemma i Sverige tar den här typen av frågor på allvar.

Är man intresserad av djur i allmänhet och stora kattdjur i synnerhet kan vi givetvis hjälpa till att ordna volontärplats på ett projekt där man får uppleva lejon, geparder och andra predatorer, men på djurens villkor!

Som volontärresebyrå är vi glada att kunna presentera djur- och naturprojekt som jobbar med hållbarhetsfrågor och för djurens välfärd. Exempel på dessa är Kevin Richards Wildlife Sanctuary och Tatenda Anti Poaching.

Åk på en riktig volontärresa med en riktig volontärresebyrå, åk med Volontärresor!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev